Basting er det amerikanske begreb for processen at samle et tæppes tre lag og sikre at lagene ikke skrider når de quiltes. Basting betyder egentlig at ri. Dvs. at sy store løse sting for at holde sytøjet sammen indtil den endelige syning. I mangel af et godt dansk ord for processen holder vi her på bloggen fast i det amerikanske basting.

Der findes flere forskellige metoder. At ri er den traditionelle. Sikkerhedsnåle sværger mange til. Og så er der spraylim. Heidi og jeg er vilde med spraylim. Det er uden sammenligning den hurtigste metode. Synes vi. Vi bruger spraylim til quiltede projekter af alle slags. I denne (og den foregående) vejledning skelner vi mellem store og små projekter. Her er det fremgangsmåde for store projekter.

Rohms Magasin Moda Love Basting 1 bagsideBagsiden
Et rigtig stort tæppe kræver ofte en sammensyet bagside. Her er quilttoppen 170 x 170 cm og dermed bredere end selv IKEAs Britten Nummer som er hele 150 cm bred. Jeg har syet et ekstra stykke på så bagsiden er ca. 200 x 200 cm.

Bagsiden skal være min. 10 cm bredere på alle sider. Til en quilttop på f.eks. 150 x 150 cm skal bagsiden være min. 170 x 170 cm. Altså 10 cm + 150 cm + 10 cm = 170 cm.

De store tæpper er sværere at håndtere og du får brug for lidt ekstra plads til skævheder.

Bagsiden fastgøres til gulvet med vrangsiden opad. Her har jeg brugt papirstape fra Tiger. Almindelig malertape duer ikke. Det holder ikke godt nok på stoffet. Stram bagsiden op uden at trække den ud af facon.

Rohms Magasin Moda Love Basting 2 batting

Batting
Quiltevattet – eller batting – lægges ud på bagsidestoffet. Quiltevat sælges typisk i 240 cm bredde. Her er det de sidste 2 (meget krøllede) meter på rullen. Er der plads på gulvet klipper jeg ikke quiltevattet til før quilttoppen er på plads.

Heidi og jeg vasker aldrig quiltevattet inden brug. Almindelig bomuldsbatting er beregnet til brug direkte fra rullen. Quiltevattet er sart når det er vådt. Vask istedet det færdige tæppe inden brug.

Kravl gerne rundt på stof og quiltevat. Det er noget nær umuligt at arbejde med store tæpper uden.

Rohms Magasin Moda Love Basting 3 quilttop påQuilttoppen
Quilttoppen lægges på. Rul den evt. på. Det kan være en frustrerende opgave at få moslet quilttoppen på plads. Tjek dens position i forhold til bagsidestoffet. Når du er tilfreds klippes quiltevattet til. Efterlad en ca. 5 cm bred kant.

Rohms Magasin Moda Love Basting 4 batting skåret til

I dette tilfælde var quiltevattet meget krøllet. Det gør ikke noget. Det vigtigste er at quilttoppen og bagsidestoffet er spændt glat ud i forhold til hinanden.

Basting af stort tæppe med SPRAYLIM
Når de tre lag ligger som ønsket kan de limes sammen.
Her på bloggen bruger vi en tekstilspraylim som forsvinder i vask. Jeg har kun erfaring med 505 og kender ikke til andre. Selvom de helt sikkert findes derude.
VIGTIGT! Brug spraylimen udenfor eller et sted med rigtig god udluftning!

Rohms Magasin Moda Love Basting 5 limLim de to nederste lag først. Rul forsigtigt quilttop og quiltevat samlet ind til midten. Spray lim på det blotlagte stykke bagsidestof. Rul toppen på plads igen.
Rul den anden halvdel af quilttop og quiltevat ind mod midten og spray den anden halvdel af bagsidestoffet. Rul på plads. Tjek at quilttop og quiltevat ligger som det skal. Ikke trukket ud af facon og ikke bulet.

Gentag med quilttoppen. Rul halvdelen ind på midten. Spray lim på den blotlagte halvdel af quiltevattet. Rul på plads. Rul den anden halvdel væk og spray lim på den anden halvdel af quiltevattet. Rul på plads og ret evt. til.

Klip quiltsandwichen fri.

Rohms Magasin Moda Love Basting 6 klip til

Rohms Magasin Moda Love Basting 7 klip til

Det var det. Nu er du klar til at quilte!

God arbejdslyst!
Rikke

PS
Der er masser af vejledninger derude. En vejledning hedder DIY eller tutorial.
Søg på “Pin Basting Quilt Tutorial” eller “Spray Basting Quilt Tutorial”.

Her er også et par nyttige links;
Faith Jones fra Freshlemonsquilts viser hvordan hun bruger sikkerhedsnåle og sit gulvtæppe til basting.
Rachel Hauser fra Stitchedincolor hænger sit stof på tørresnoren ude når hun spraylimer.
Ashley fra Filminthefridge bruger også sit gulvtæppe men til at spraylime.

Og nå ja, tapen skal også pilles af gulvet.

Rohms Magasin Moda Love Basting 8 Lillebror