Blog

Hjertestrik

Like dette:
Facebook
Pinterest
Instagram
EMAIL
RSS

Til Dansk Patchwork Forenings 2017 træf i Skærbæk havde vi et par tæpper udstillet. Vanen tro blev tæpperne færdige i absolut sidste øjeblik. Efter træffet benyttede jeg en af årets sjældne solskinsdage til at få et par billeder i kassen. Så vidt så godt.

Tæpperne blev derefter udlånt og jeg glemte alt om tæpper og billeder. Nu er tæpperne hjemme igen og så må det være på tide at vise dem frem her.

Så altså, en lang historie kort; sensommerbilleder af et tæppe fra Træf 2017.
Og selvfølgelig en lille vejledning i hvordan man gør.

Ambitionen var at få patchworket til at ligne strik. Som om tæppet var en sweater med et hjerteformet mønster (det kræver vist lidt yderligere mønsterudvikling, host). Uanset er “hjertet” ganske fint og metoden ret effektfuld.

Som sædvanlig har jeg efterstræbt at designe en nem metode med en effektiv arbejdsgang. Vejen dertil var dog utrolig langsommelig og alt det “nemme” var noget værre bøvl. Til sidst fik jeg heldigvis krammet på metoden. Nå, men bedøm selv.

Her har jeg brugt fat quarters i tre forskellige mønstre. Efter alt bøvlet er jeg i tvivl om hvor meget mønstret stof jeg egentlig brugte. Men metoden er meget velegnet til rester så vær ikke bange for at tilføje flere forskellige mønstre. Til selve hjertet (eller hvad form du nu vælger) skal du beregne dobbelt så meget baggrundsstof som mønstret stof.

1. Skær baner á 5 cm på FQ’ens længste led. 2. Skær baner á 6,5 cm af baggrundsstoffet. 2 stk. med baggrundsstof for hver bane mønstret stof.

3. Læg banerne forskudt. Ca. 5 cm og 3,5 cm forskydelse henholdsvis.

5. Sy banerne sammen og stryg sømmene åbne.

6. Nu skal du skære “skiver” af panelet. Først placeres skærelinealen så 45 gradersmarkeringen ligger på en syning. Skær kanten af. Derefter drejer du panelet (eller linealen) og skærer 6 cm brede stykker af panelet. Tjek evt. vinklen en gang i mellem.

7. Fat quarters giver ca. 5 skiver.

8. Gentag processen men spejlvend banernes placering.

9. Skiverne parres to og to.

10. Og sys sammen. Stryge sømmene åbne.

11. De små blokke skæres til rektangler.
Vent evt. med dette trin til du har syet en god stak. Variationer i f.eks. sømrum giver skævheder som kan få blokkens mål til at variere. Alle blokke skal have samme størrelse når du er klar til at samle quilttoppen.

12. Quilttoppen sys sammen i lodrette baner. Læg de små blokke op i det ønskede mønster. Det er nemmest at sy dem sammen hvis de ligger i forbandt. Og resultatet bliver bedst hvis syningerne i naboblokkene ligger midt for. Hvor der ikke skal være mønstrede blokke sys lodrette baner på. Afhængig af det valgte mønster kan større stykker baggrundsstof også sys på. Det kræver blot at den mønstrede del er syet sammen først.

I denne bøvlede variant er næsten hele toppen lavet af blokke. Blokkene rundt om hjertet er lavet på samme måde som de mønstrede men af forskellige nuancer af baggrundsfarven.  Dette tæppe er quiltet med et zig-zag-mønster som følger de små blokke. Bagsiden er rosa med lyst trekantsmønster fra Stof og Stil. Kanterne er også lavet af fat quarters.

 

 

Julet bordløber af en charm pack

Like dette:
Facebook
Pinterest
Instagram
EMAIL
RSS

En charm pack består som bekendt af 42 stykker stof. Det antal giver af og til anledning til hovedbrud (hvor 7×6 som ofte er svaret…). Men i dette tilfælde er en charm pack som skabt til formålet.

Bruger man hele stakken og lægger charm-stykkerne op i tre rækker af 14 får man den fineste lange bordløber. Ca. 33 x 150 cm. Klip et stykke stof til bagsiden og sy forside og bagside sammen ret mod ret. Husk en lille åbning til at vende bordløberen ud gennem. Denne bordløber er foret med bomuldsbatting men ikke quiltet.

Lim batting på bagsidestykket inden hele molevitten vendes ud og kanterne mosles på plads.
Ønskes en mere robust bordløber quiltes et par runder. Her i huset skal der helt sikkert vaskes pletter af!

I butikken finder du fem forskellige charm packs med julemotiver. Merry Merry, North Woods, Evergreen, 25th and Pine og Holly’s Tree Farm. Alle moderne bud på julestof i forskellige dæmpede farver.

En bordløber er et hurtigt projekt med maksimal udnyttelse af stoffet og masser af effekt. Læg bordløberen direkte på bordet eller oven på en dug.

 

Miniquilt – juletræ af en charm pack

Like dette:
Facebook
Pinterest
Instagram
EMAIL
RSS

Når det kommer til julestof er det ingen hemmelighed at Heidi og jeg er vilde med Kate Spain. Hun er designeren bag flere forskellige julekollektioner. Et par stykker hvert år typisk. Hun har en meget usentimental stil som klæder julens motiver. Ofte er der skandinaviske elementer og underspillede nuancer af traditionelle julefarver.

I år gik vi lidt amok i julestof. Og alt sammen inden for en enkelt Kate Spain-kollektion; Merry Merry. I Alt om Håndarbejde Symagasin fra november kunne man se både en bordløber og en adventskalender syet af vores Merry Merry-stof.

I butikken har vi charm packs, tre forskellige grønne metervarer og sypaneler fra Merry Merry-kollektionen. Denne miniquilt er syet af en Merry Merry charm pack.
35 charms er udvalgt og tilsat gråt baggrundsstof. Charms’ne er lagt op forskudt og i form som et juletræ. Løberforbandt hedder det vist i murstensverdenen. Mønstrene er sorteret så de kraftigste farver er inderst og de lyseste yderst.

Juletræet består af 9 rækker. Med henholdsvis 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 6 og 1 charms. Træet “står” på bunden af tæppet men har toppen fri.

Her er træet (altså de 36 charms) syet sammen først med et stykke gråt for hver “ende”. Derefter skåret til og påsat et stort trekantet stykke baggrundsstof på hver side. Det gav den lidt irriterende effekt at træet ser ud til at være indrammet. Det er meget tydeligt på nederste foto. Faktisk ser det ud til at baggrundsstoffet er to forskellige farver. Det er det ikke.

Tæppet syes nemmest sammen i baner. Ved at fortsætte systemet fra træet undgås at spil i baggrundsstoffet, pga. forskellige trådretninger, giver indtrykket af forskellige farver stof.

På bagsiden er der kraftigt lærred. Quiltningen er også tæt. Det giver et solidt tæppe som både holder formen og kan tåle noget vægt. Tanken var at bruge tæppet som pakkekalender og sætte små øjer eller klemmer på. Kanten er selvfølgelig også Merry Merry i mønstret Evergreens og farven Spruce. Mål; ca. 100 x 85 cm.

Julepynt, lille juledug og en æh, julehøne?

Like dette:
Facebook
Pinterest
Instagram
EMAIL
RSS

I butikken har vi altid lidt sypaneler. Typisk en lille meter stof med mønster, motiver og en syvejledning. Julen er selvfølgelig ingen undtagelse. Lige nu har vi tre forskellige. Alle designet af Kate Spain for Moda Fabrics. Her er det North Woods Holiday ornaments and round table topper.

Der er 8 forskellige “ornamenter” på panelet, en lille rund juledug og så den her fugl. Sypanelerne taler amerikansk og det kan godt give anledning til lidt pudsigheder. Fuglen er en “partridge”, altså en agerhøne. Sandsynligvis refererer Kate Spain til den klassiske amerikanske julesang “12 Days of Christmas” hvori agerhønen sidder i et pæretræ(!). Der er skam også en pære blandt ornamenterne.

Jeg fulgte instruktionerne på stoffet og klippede alle delene ud. Hvert ornament – og hønen – har både forside og bagside.

Den lille runde dug er derimod kun i et stykke.

Når man har klippet det hele ud er der masser af mønstrede stykker tilbage som kan bruges til kanter eller små hanke til ornamenterne. Jeg fortrak dog pink bånd til formålet.

Alle stykkerne blev lagt ret mod ret med bånd imellem og syet hele vejen rundt (på nær lidt plads til at vende ud).

Herefter klippede jeg battingrester til og sprayede dem fast på stoffet. Hele balladen blev moslet ud gennem åbningen og sømmene presset på plads. F.eks. med spidsen af en kuglepen.

Åbningen sys til i hånden. Her er det pæren.

Den lille runde juledug blev quiltet. Det krævede et stykke ekstra stof til bagsiden. Ellers nøjagtig samme metode som ornamenterne. Ret mod ret, syet sammen i kanten (husk åbning), batting limet på, vendes ud gennem åbningen og mosles på plads. Jeg quiltede et par runder for at få det hele til at hænge sammen.

Agerhønen tilføjede jeg en underside. Så den selv kan stå. Ellers fulgte jeg instrukserne på stoffet. Undersiden består af to stykker stof klippet ud i samme form som nederste del af kroppen. Disse blev syet på hver sin halvdel af kroppen inden de to skulle syes sammen. Til sidst blev hønen stoppet ud med battingfnuller.

Kun den lille table topper er quiltet. Ornamenterne er holdt helt enkle. Vil man nørkle lidt mere med det hele tror jeg at både broderi og perler kunne skabe fine effekter på både agerhøne, ornamenter og dug.

Lille kurv – med mange muligheder.

Like dette:
Facebook
Pinterest
Instagram
EMAIL
RSS

Denne lille kurv var lige den overspringshandling, jeg havde brug for:-)

Jeg er i gang med flere forskellige spændende syprojekter, men forleden da jeg surfede lidt rundt på forskellige quiltblogge faldt jeg over Crazymoms indlæg. Jeg kan rigtigt godt lide det hun laver! Og denne gang var det spot ión. Jeg har nemlig også fået de samme små lækre candies med hjem fra Quilt Market i St. Louis, men ikke rigtigt fået dem brugt.

Hun henviser godt nok til et mønster, man kan købe, meeeeen der er altså ikke sværere end at jeg godt kunne regne det ud.

Jeg fik denne af selveste Corey Yoder! Det er hendes kommende kollektion og Rohms Magasin har lige nu Sundrops, der bestemt også kan bruges.

Den nuttede candy deles op i 2 dele, som man nu synes det passer sammen. Jeg prøvede at dele sol og vind lige…

Derefter syes de sammen, 3 rækker á 7. Presses og quiltes efter behag. Bunden syes sammen og lav derfter en stikning ca 3 cm inde i begge sider. Sy foret i.

Sådan en candy passer lige til 2 små kurve eller tread catchere, som Crazy Mom kalder dem. Jeg synes nu sådan en lille kurv passer fint til alle mine små stofklemmer.

 

 

En smart sag.

Like dette:
Facebook
Pinterest
Instagram
EMAIL
RSS

Rohms Magasin patchworkbog

Nogle gange så finder man hverdagens små mirakler de skøreste steder. Ikke at Flying Tiger er skør. Slet ikke, der finder vi faktisk mange gode ting. Men da Rikke kom med denne notesbog, så blev jeg glad. Sådan rigtig glad, for jeg kunne godt se, at den jo faktisk var produceret udelukkende til patchworkere!

Når man nu får en ide til et mønster, så er det bare rigtigt rart at tegne det på ternet papir, ikke. Og denne notesbog er ikke andet end tern i forskellige størrelser. Tak for det, siger jeg bare. Og så til en ti’er:-)

Så nu har vi købt en stak….

rohms magasin patchworkbog2

 

Ottetakket stjerne af fat quarters – tutorial

Like dette:
Facebook
Pinterest
Instagram
EMAIL
RSS

Jeg har længe ville lave et tæppe med en central geometrisk figur. Som f.eks. en lone star eller en art medallion quilt. Kombinationen af denne string star og en af mine favorit fat quarter stakke med Lotta Jansdotter print fik mig endelig i gang. Her er så et bud på en ukompliceret megastjerneblok som kan bruges alene eller indrammet. Stjernen bliver ca. 125 x 125 cm.

Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster spids trekantblok færdig 1

DIY kæmpestjerneblok

Den ottetakkede stjerne består af otte retvinklede trekantede blokke som sys sammen til 4 kvadrater. Selve stjernen består af otte takker bygget op af to ligebende trekanter hvor spidsen er 45 grader. Hver trekant er syet af to forskellige fat quarters. Konstruktionen ses herover.

Du skal bruge 4 forskellige fat quarters og ca. en meter baggrundsstof.

Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster skær trekanter

1. Begynd med baggrundsstoffet; skær 4 kvadrater á 38 x 38 cm og 4 kvadrater á 26 x 26 cm. Halver dem alle diagonalt så du har otte store trekanter og otte mindre trekanter. Læg dem væk.

2. Vælg hvilken fat quarter der skal være hvor. To skal skæres til ligebenede spidser og to skal skæres til ligebenede trapezer.

3. Skær 2 baner af hver af FQ som skal bruges til spidser. Banerne skal være 22 cm høje og skæres på den lange led.
Der er plads til at skære banerne efter evt. mønster. Altså plads til at vinkle banerne.

4. Skær fire baner af hver af de resterende to FQ som hver er 11 cm høje.

Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster trekant skær vinkel

5. Der skal skæres fire spidser af hver af de høje baner. Det kan volde lidt hovedbrud at komme i gang. Spidsen i sig selv er 45 grader. Det er nemt nok og du kan finde denne vinkel på din helt almindelige skærelineal.
Men den allerførste side du skal skære er kun det halve; 22,5 grader. Jeg brugte en lineal med indstillelig vinkel. Brug en vinkelmåler eller lav en lille skabelon af et stykke pap. Det vigtigste er at hver spids er 45 grader. Og at den har lige lange sider. Altså er ligebenet.

Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster skær trapez  Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster trapez vinkel

6. Når du har skåret dine 2×8 spidser skal du skære trapezerne. Mål den brede ende af spidserne og træk en centimeter fra (pga. sømrum og overlap). Det giver længden på den korte side i trapezen.

Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster spids

7. Læg alle delene til stjerne op så du kan danne dig et overblik. Når du har besluttet dig for et design skal spidserne sys sammen. Sy trapezerne sammen med spidserne parvis.

8. Blokken sys sammen;
Sy en lille trekant af baggrundsstof på stjernespidsen.

Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster DIY 2  Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster DIY 3

Og en stor. Alle sømme stryges åbne.

Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster DIY 4  Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster DIY 5

Sy den anden spids på.

Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster DIY 6  Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster DIY 7

9. Den næste trekantsblok sys sammen så den bliver spejlvendt. Færdiggør alle otte. Og sy dem sammen parvis til store kvadrater.

Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster DIY 8Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster DIY 9 Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster DIY 10

10. Sy kvadraterne sammen.

Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster DIY 11Rohms Magasin fat quarter stjerne mønster DIY 12

Voilá! En kæmpe stjerneblok!

 

 

Hvad kan man med en charm pack del 3

Like dette:
Facebook
Pinterest
Instagram
EMAIL
RSS

To puder af en Valley charm pack og en Fat Quarter.

Et ret nemt begynder-projekt.

Jeg har opdelt en Valley Charm Pack fra Moda i lyse og mørke farver. I den færdige udgave er det “bare” half square triangles, der er sat sammen. Og kantet i siderne med Dandelion fra Lotta Jönsdottar. Den er blevet virkelig fin, synes jeg. Puden er også quiltet supersimpelt.

Valley findes i øvrigt også som Jelly Roll her.

Og så er rigeligt i en Charm Pack til to puder, i hvert fald hvis de er 40×60 cm. Og man kanter med matchende stof i siderne.

Rohms Magasin Charm Pack Valley Moda

Samme princip; lyse og mørke charms sat sammen og denne gang i en flying geese-variant. Og igen kantet med Dandelion.

 

 

Lav kantebånd af fat quarters – tutorial

Like dette:
Facebook
Pinterest
Instagram
EMAIL
RSS

At lave kantebånd af en fat quarter er ret smart. Selvom det er en smule ulogisk at sådan et lille stykke stof kan give så mange meter kantebånd. Det er en fremragende metode både til at udnytte sit stoflager og til at finde noget sjovt stof at afslutte et projekt med. En fat quarter er lidt mere uforpligtende end metervarer.

Heidi linkede for et stykke tid siden til en tutorial som er beregnet på at lave kantebånd skåret på skrå af en fat quarter. Skråbåndmetoden er super til smalle kantebånd og er særligt velegnet til runde tæpper eller andre projekter som ikke har lige kanter. Da båndet er skåret på tværs af stoffets vævning er det meget fleksibelt.

Her kommer et meget simpelt alternativ til skråbånd. Også lavet af en fat quarter, forstås!

Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 1 Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 3Jeg har for et stykke (meget MEGET lang) tiden siden syet et tæppe med en charm pack fra en af mine yndlingskollektioner fra Moda; Nomad af designerduoen Urban Chiks. Kollektionen var et rigtig fint eksempel på hvordan overraskende forskelligartede prints kan klæde hinanden. Helt usædvanligt havde vi også indkøbt en komplet fat quarter stak af Nomad. Den fik hurtigt ben at gå på. Tilbage var dog et par grimrianer. (Undskyld Urban Chiks) Eller, det er jo en smags sag. Uanset er jeg vild med stormønstrede kantebånd. Og disse to spraglede fat quarters ville være den perfekte afslutning på tæppet. For selvom man måske ikke er helt så vild med sort/hvide skovdyr mellem orange og karryfarvede kæmpeblomster så ved jeg at det passer sammen med resten af kollektionen.

Nå, men her kommer den der tutorial;

Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 2Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 4

1. Fold en fat quarter ud og stryg de værste folder væk.

2. Vend stoffet med bagsiden opad.

3. Med en tekstiltusch (helst en af den slags som forsvinder, enten ved vask eller i kontakt med luft) markeres baner á 7 cm. Metoden er den samme uanset hvor bredt kantebånd du ønsker. Sandsynligvis får du en rest.

Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 5Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 7

Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 6Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 9

4. Skær evt. ægkant fra og fold enderne ind på midten af din fat quarter.

Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 10Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 11

5. Og nu kommer vi til pointen!
Forskyd enderne i forhold til hinanden med en “bane”. Dermed får du mulighed for at klippe dit kantebånd som en spiral. Dine markeringer skal nå præcist sammen. Sæt nåle i og sy.

Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 12Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 14

Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 15Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 16

6. Fjern nålene og stryg henover kanten. Nogle kalder dette at fiksere syningen. Det er ikke superlogisk men det virker. Stryg syningen åben. Ved at stryge syningerne åbne nu undgår du at mosle for meget rundt med de lidt sårbare uhæftede syninger når kantebåndet skal foldes.

Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 17Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 18

8. Klip langs din tuschmarkering. Vær forsigtig så du undgår at klippe i stoffet under (eller dine fingre!). Det er IKKE muligt at bruge rullekniven.

Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 19Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 20

Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 21Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 22

9. Fold båndet vrang mod vrang og stryg.
Værs’go, 3 meter kantebånd klar til brug!

Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 23Rohms Magasin Lav binding af fat quarter 24

 

 

Mød Coral Queen of the Sea.

Like dette:
Facebook
Pinterest
Instagram
EMAIL
RSS

Her er Coral Queen of the Sea. Hun er ret sød. Og smart.

Coral kommer nemlig som et panel, altså ca. 1m x 1,1 m. Og her er trykt alt til Coral.

Rohms Magasin Coral Qeen of the Sea Stacy Iest HSU panel Moda

Man klipper simpelthen bare alle delene ud og følger vejledningen!

Rohms Magasin Coral Qeen of the Sea Stacy Iest HSU panel Moda

Rohms Magasin Coral Qeen of the Sea Stacy Iest HSU panel Moda

Det kan godt føles en lille smule som woodoo…:-)

Den søde Coral har selvfølgelig et tæppe, quiltet om man vil, pude og sit eget lille krammedyr, Mr Bubbles.

Hun kan være en fin lille pige med nederdel eller en havfrue med hale. Og kun fantasien sætter grænser for  hvilke fine kjoler man kunne sy til hende.

Om hun også kan tåle vand- ja, det må komme an på hvad du fylder hende med:-)

Coral er klar til at blive syet op, du skal kun have fyld til kroppen efter eget valg samt en rest quiltevat til tæppe og dyne.

Et panel koster 129 kr. og kan købes her.

Rohms Magasin Coral Qeen of the Sea Stacy Iest HSU panel Moda

Selv kanten er sød, med små søheste….